• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
feride melike kandemir
kandemirmelike1907@gmail.com
DİYETTE PLATO DÖNEMİ
12/07/2021

Diyet yaparken motivasyonu artıran noktalardan biri de tartıdaki değişim. Ancak kilo kaybı hep aynı hızda ve aynı oranda olmayabilir. Bunun çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenleri bilirsek kaygımız ortadan kalkacaktır. ‘’Yanlış bir şeyler mi yapıyorum, neden kilo vermem yavaşladı ya da durdu?’’ sorularının yanıtı diyette plato dönemi denilen zaman aralığına girmiş olmamızdır.
 Plato dönemi diyet sırasında oluşan, diyetin başında oluşan gelişimin yavaşlaması ve durması ile ortaya çıkan bir olay olarak nitelendirilebilir. Peki bu süreçte ne yapmalı, ne yapmamalıyız? İlk olarak asla motivasyonumuzu bozmamalı ve umutsuzluğa kapılmamalıyız. Diyet yaparken duraklama yaşanmasının doğal bir süreç olduğunu kabul edersek artık sorunu çözmeye çok yakınız demektir.
NEDEN PLATO DÖNEMİNE GİRİLİR? 
Bilinir ki vücut, yağ oranı ile bağlantılı bir şekilde kilo verir. Yani diyetin başlangıcında yağ miktarının çok olması kilo kaybının da çok ve hızlı olmasını beraberinde getirir. Bunun sebebi kalori kısıtlamasına yanıt olarak vücudun glikojen depolarından ve yağ dokularından enerji harcamaya başlamasıdır. Yağ kaybederken bir miktar kas kaybı yaşamamız da normaldir ve ilk kilo verme dönemlerinde vücutta su kaybı da yaşanmaktadır. Bu sebeple kilo kaybı hızlı olur. Fakat bu etkiler geçicidir. Vücutta kas kütlesindeki azalma da metabolizmayı yavaşlatır. Bu yüzden vücudumuz daha az kalori yakacaktır. Dolayısıyla da kilo kaybımız yavaşlayacaktır. Harcanılan kalori ile alınan kalori eşitlendiğinde plato evresine ulaşırız.
DİYET PROGRAMINDA KAÇAMAK YAPMAK
Uyguladığımız diyet programını tekrar gözden geçirelim. Yapılan araştırmalara göre diyet yaparken yapılan kaçamaklar plato dönemine girişi kolaylaştırmaktadır. Herhangi bir kaçamak yapmamalıyız. 
ENERJİ ALIMININ AZALTILMASI
Aldığımız günlük kalori miktarında yapacağımız azaltma kullanılabilecek yöntemlerden biri. Günlük enerji alımını azaltabiliriz. Fakat 1200 kalori altına düşmemeye çalışmalıyız. Çünkü 1200 kalorinin altındaki beslenme düzenleri uzun vadede sorun yaşamamıza neden olabilir. 
EGZERSİZ PROGRAMININ DÜZENLENMESİ
Günlük olarak yaklaşık yarım saat egzersiz her insanın yapması gerekendir. Ancak kilo kaybetmek isteyen ve plato evresine girmiş kişilerin egzersiz planına ağırlıkla çalışmayı eklemesi kas kütlesinin artmasına bu da daha fazla kalori yakmasına yardımcı olacaktır. Egzersiz planımızı buna göre düzenleyebiliriz.
DAHA HAREKETLİ BİR RUTİN
100 yaş ve üstünde yaşayan bireyler üzerinde yapılan bir araştırma, bu insanların gün içinde fiziksel olarak daha aktif olduklarını göstermiştir. Yani salon sporları yapamıyor olabilirsiniz ya da düzenli spor yapma alışkanlığınız olmayabilir. İş hayatımız ya da sosyal çevremizde oluşan durgunluğu düzenlemek için çaba sarf edebiliriz. Masa başında okuyacağımız notları yürüyerek okumayı ya da arkadaşlarımız ile bir koşu parkurunda buluşmayı,  gideceğimiz yere yürüyerek gitmeyi deneyebiliriz. Gün içinde yapacağımız tüm aktiviteler daha fazla kalori harcamanızı sağlayacaktır.
HER ŞEYE RAĞMEN OLMADIYSA…
Bu zorlu dönemi geçmek için verdiğimiz mücadeleye rağmen kilo kaybımız durduysa doktorumuzla veya diyetisyenimizle konuşarak süreçle ilgili yeni müdahaleler planlayabiliriz. Kilomuz olması gereken sağlıklı bir aralıkta olabilir. Belirlediğimiz rakamların bizi olumsuz etkileme ihtimali de olabilir.
En önemlisi ise bunun aşılması gereken bir süreç olduğunun farkında olup, diyete uygun şekilde bozmadan devam etmek ve direnmektir.
 
Ne olursa olsun plato sürecinde motivasyonumuzu kaybetmeyelim ve kötü beslenme alışkanlıklarımıza geri dönmeyelim.
 



292 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi - 05/09/2022
Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi
MEVSİM GEÇİŞİ - 19/10/2021
MEVSİM GEÇİŞİ
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ? - 18/10/2021
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ?
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ - 06/10/2021
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ
İNSÜLİN DİRENCİ - 07/09/2021
İNSÜLİN DİRENCİ
Mutluluk Hormonu (Serotonin) - 01/09/2021
Mutluluk Hormonu (Serotonin)
KİLO KORUMA - 30/08/2021
KİLO KORUMA
METABOLİZMA NEDİR? - 19/08/2021
METABOLİZMA NEDİR?
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: - 19/08/2021
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER:
 Devamı
Saat
Site Haritası