• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
feride melike kandemir
kandemirmelike1907@gmail.com
ŞEKER VE BAĞIMLILIK İLİŞKİSİ
23/03/2021

Şeker beyindeki ödül sistemini tetikleyen bir besindir. Şekerin beyinde yarattığı etkiler özellikle beynin ödül yolaklarındaki etkileri pek çok çalışmaya konu olmuştur.
Şeker tüketimi, ödül sisteminin önemli bir parçası olan mezokortikolimbik sistemi madde kullanımındaki gibi aktive eder. Şeker tüketildiğinde vücutta morfin gibi özellik gösteren maddeler olan opioidler ve dopamin salgılanması başlar. Dopamin bir nörotransmitter maddedir ve vücudun kendine ödüllenme sinyalleri vermesini sağlar. Dopamin vücudun kendine ödüllendirme sinyalleri vermesine neden olan bir nörotransmitter maddedir. Vücuda alınan bir besinden ya da vücutta gerçekleşen bir olaydan sonra dopamin salgılandığında kişi kendini daha mutlu hisseder. Dopamin salgılanmasına neden olan olaylar sıklaşmaya başladığında beyin artık bu duruma alışır ve daha az dopamin salgılamaya başlar. Kişinin eskisi kadar mutlu hissedebilmesi için vücuda aldığı besinden daha fazla almalıdır. Bu duruma bağımlılık denir. Şeker bağımlılığı sonucunda baş ağrıları, kilo alımı, hormon dengesizlikleri, kronik hastalıklar, yağ miktarında artış gibi pek çok sıkıntı oluşmaktadır.
Bunların yanı sıra şeker tüketimiyle birlikte artan dopamin, tokluk sinyali için gereken asetilkolin salınımının gecikmesine sebep olur. Tüm bu etkenler göz önünde bulunduğunda şeker bağımlılığı; algılama biçimimizi, duygularımızın işleme sürecini, davranışlarımızı değiştirmeye yol açabilir.
Bu sebeplere dayanarak, şeker tüketiminin azaltılması adına, hem bireysel hem de toplum sağlığına yönelik, devletin ve endüstrinin birlikte hareket ettiği adımlar atılması önem taşımaktadır.
Şeker tüketimini azaltmak sağlıklı bir hayata atılan ilk adım olabilir. Şekerin insan sağlığına verdiği zararlar göz önünde bulundurulduğunda şeker bağımlılığının yaratacağı olumsuz sonuçlar çok açıktır.
Şeker tüketimini azaltmak için;
·         Paketlenmiş besinleri alırken etiketine dikkat edilmelidir. İçeriğindeki şeker miktarına ve cinsine bakılmalıdır.
·         Etiketteki mısır şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, invert şeker, meyve konsantresi, şeker tortusu, ham şeker gibi şeyler ilave şeker olduğunun göstergesidir.
·         Etiketinde “ilave şeker içermez” ibaresi olan şeker ilave edilmemiş olanlar tercih edilmelidir.
·         Şekersiz gibi görünen ancak tatlandırıcı eklenmiş içeceklerin, şekerli içeceklerin tüketimi kısıtlanmalıdır.
·         Şekerli tatlılar tüketiliyorsa porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir.
·         Toplam günlük alınan şeker miktarı, günlük enerji gereksiniminin %10’ unu geçmemelidir, hatta bu değer %5’in altına düşürülmelidir.
 



400 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi - 05/09/2022
Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi
MEVSİM GEÇİŞİ - 19/10/2021
MEVSİM GEÇİŞİ
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ? - 18/10/2021
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ?
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ - 06/10/2021
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ
İNSÜLİN DİRENCİ - 07/09/2021
İNSÜLİN DİRENCİ
Mutluluk Hormonu (Serotonin) - 01/09/2021
Mutluluk Hormonu (Serotonin)
KİLO KORUMA - 30/08/2021
KİLO KORUMA
METABOLİZMA NEDİR? - 19/08/2021
METABOLİZMA NEDİR?
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: - 19/08/2021
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER:
 Devamı
Saat
Site Haritası