IŞIKLI GÖLÜ KURUDU
IŞIKLI GÖLÜ KURUDU
Işıklı Gölü beslenemediği için kuruyor. Kıyıdan 200 metre çekilen sular sonucunda gölün kenarında demirleyen sandalar çamurda kalırken göle gezmeye gelen vatandaşlar sandalla gezdikleri yerleri yürüyerek geziyor.
64 kilometrekarelik yüzey alanı ile Ege Bölgesinin en büyük tatlı su göllerinden olan Işıklı Gölü sulama sezonun açılması ile kuraklık tehdidi altında. Tarımsal sulamanın en yoğun olduğu Temmuz ayında gölde 10 günlük su kaldığı belirtildi.
KAYMAKAMLIKTA TOPLANTI YAPILDI
Işıklı Gölünden sulama yapan Sağ Sahil Sulama Birliği, Sol Sahil Sulama Birliği, Çivril Belediyesi ve DSİ Çivril İşletme Şefliği ile yapılan toplantıda göldeki suyun sadece doğal yaşam için kaldığı belirtilerek çiftçilerin suyu dikkatli kullanması konusunda uyarılması gerektiği ifade edildi. Yer altı kaynakları ile Işıklı Akgöz, Küfi Çayı ve Dinardan gelen kollardan beslenen gölde aşırı buharlaşmanın olduğu belirtilirken doğal kaynaklardan gelen su miktarının azalmasının da gölün suyunun azalmasında etkili olduğu ifade edildi.
650 BİN DEKAR ARAZİ SULANIYOR
1 Nisan’da başlayan sulama sezonu ile yaklaşık 650 bin dekar arazinin sulama ihtiyacını karşılayan Işıklı Gölünde başlayan kuraklık neticesinde 30 Eylül’de sona erecek sulama sezonun sonuna kadar su kalmayacağı belirtiliyor. Doğal yaşamın devam etmesi için göldeki su miktarının %26’sının bırakılması gerektiğini belirten yetkililer “gölde yaşayan balık ve kuşların hayatını devam ettirebilmesi için gölde su bırakmak gerekiyor. Ama su bırakırsak çiftçide mahsulünü sulayacak su bulamayacak. Bu yıl buharlaşma çok fazla oldu. Doğal beslenme kollarından gelen su miktarı buharlaşma ile yok oluyor göldeki su miktarı artmıyor. Ayrıca gölün zemini çok fazla dolduğu için fazla su depolanamıyor her yıl daha az su tutulabiliyor” dediler.
GÖLÜN KURUDUĞUNU İLK DEFA GÖRÜYORUM
Işıklı Mahallesinde yaşayan Cevat Dinç (87) Işıklı Gölünün ilk defa kuruduğunu belirterek “ben gölün yapıldığı günden beri biliyorum. Yazları arazi sulaması yapıldığı için su miktarı biraz azalırdı ama ilk defa bu kadar kuruduğunu gördüm” dedi. Ahmet Erdoğan’da (76) “Işıklı’ya 50 yıl önce geldim Işıklı Gölü’nün kuruyacağını hayal bile edemezdim 50 yıldır ilk defa gölü böyle gördüm” dedi.
16 takımdan 52 familyaya ait 217 tür olmak üzere 300 bine yakın kuşun yaşadığı 101 kuş türünün de üreme alanı olarak kullandığı göl, Sazan ve Turna türü balıklara da ev sahipliği yapıyor. İlerleyen günlerde göldeki su miktarının artmaması durumunda tarımsal sulama yapılabilmesi için doğal yaşam için ayrılan %26’lık su rezervinden bir kısmının kullanılmasının gündeme gelebileceği ifade ediliyor.
|
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |