• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038

ÇEKİRDEK YÜZ GÜLDÜRCEK

Türkiye’nin en önemli çekirdek üretim merkezlerinden olan ilçemizde bu yıl yaklaşık 40 ila 45 bin ton çekirdek hasat edilmesi bekleniyor. Çiftçinin 1 senedir hasretle beklediği hasat zamanı geldi ve çekirdekler alıcı bulmaya başladı.



Bu sene geçen senenin aksine çekirdekteki rekoltenin iyi oluşu çekirdek üreticilerinin yüzünü güldürdü. Hektosu (doluluk oranı) 45 - 50, kalibresi (büyüklüğü) 78 - 85’i bulan çekirdekler 3700 ila 4500 TL. fiyatla alıcı bulmakta.
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul bu sene geçen yıllara nazaran bekledikleri rekolteye ulaşılmadığını ancak yinede çiftçinin yüzünü güldürecek mahsulün olduğunun altını çizerek, “şu an mevcut çekirdek kapasitemizden sadece %25 oranda mahsul kesildi. Rekolte beklenilenin altında. Ancak mahsulün tamamı kesildiğinde rekoltenin biraz daha artacağını düşünüyorum.
Bu yıl ilçemizde yaklaşık olarak 40 - 45 bin ton civarında çekirdeğin hasat edileceğini tahmin ediyoruz. Bu üretimin 60 - 70 bin tonlara çıkması içten bile değildi. Ancak geçtiğimiz aylarda şiddetli yağan yağışlar nedeni ile ayçiçekleri, köklerini tabana uzatma gereği duymadan ihtiyacı olan suyu aldı. Yağışlar sona erdikten sonra çiftçi her ne kadar sulama yapsa da kökler derinde olmadığı için ayçiçekleri kurudu ve hasada geldi. Bu sebepten dolayı rekolte beklenenin altında oldu.
Rekoltenin beklenenin altında olmasının başlıca sebeplerinden biri de her yıl çekirdekten çok para kazanma ümidi ile çekirdek eken çiftçilerin bu yanlış düşüncesi. Geçen üç sene boyunca aynı tarlaya çekirdek ekildiğinde bu tarlada yetişen çekirdek günden güne daha az gelişecek, daha az rekolte ile çiftçinin karşısına çıkacaktır. Bunun önüne geçmek için, kalite ve buna paralel olarak yüksek gelir elde etmek istiyorsak münazarlı ekim yapmalıyız. Bu sene çekirdek eken vatandaş önümüzdeki yıl başka bir mahsul ile tarlasını değerlendirmeli. Ayrıca vahşi sulama yapılan tarlalarda verimin düşük olması da çok doğal. Kalite için damlama sulama kullanılmalı” dedi.



745 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası