• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038

ESKİ KAVAKALANI YALNIZ KALACAK

İLÇEMİZE 30 KİLOMETRE MESAFEDE BULUNAN KAVAKALANI KÖYÜ YALNIZLIĞA TERKEDİLİYOR. HALEN 8 HANEDE 30 KİŞİNİN KALDIĞI KÖYDE ORTA YAŞ VE YAŞLILAR HAYVANCILIK YAPARAK GEÇİNMEYE ÇALIŞIYOR. GENÇLER İSE YILLAR ÖNCE KÖYLERİNİ TERKETMİŞ, TAŞIMALI EĞİTİMDE SADECE 3 ÇOCUK IŞIKLI İLKÖĞRETİM OKULUNA GELİYOR.
Kavakalanı Köyü Muhtarı Mevlüt Altundağ ile yaptığımız röportaj hüzünlü bir taşınmanın ve yıllar önce yapılmış göçün hikayesini ortaya çıkardı. Köyün ilçe merkezine uzak oluşu ve tarım arazisi için yetersizliği, artan nüfusu göçe zorlamış.
1974 Kıbrıs Barış Hareketi sonrası ortaya çıkan göç hareketinin bir ucu Çivril Kavakalanı köyüne dek ulaşmıştır. Türkiye’nin Kıbrıs’a göçü teşvik ettiği bu yıllarda Kavakalanı köylüleri de bir umut Magossa’nın Ağırlar köyüne giderek oraya yerleşmişlerdir. Muhtar Mevlüt Altundağ’ın söylediğine göre o dönem köyden tam 40 hane göç etmiştir. Değişik tarih kaynaklarından, gerek Güney Kıbrıs’tan ve gerekse Türkiye’den göç eden aileler değişik zorluklarla da mücadele etmek durumunda kalmışlardır. Halen Ağırlar köyünde yaşayan bu Kavakalanlı köylülerimiz yazları köylerine gelip hasret gidermektedirler. Henüz betonlaşmamış otantik haliyle Kavakalanı, görmeye değer bir dağ köyüdür.
KAVAKALANI, AKDAĞ’IN BEKÇİSİ
Çivril için önemli bir değer olan ve doğal yaşam örtüsüyle dikkat çeken AKDAĞ’a en yakın köy olan Kavakalanı adeta Akdağ’ın bekçiliğini de yapıyor. Milli Parklar’a bağlı koruma altındaki Akdağ’da yaşayan Geyikler de geçim kaynağı olmuş durumda. Kavakalanı sınırları içerisinde bu yıl 5 adet Geyik avı yapılmış. Her av için belli bir pay alan Kavakalanı, Av Turzimi ile de köye gelir getirmektedir. Hayvancılıkla geçinen köylüler ise Akdağ’daki yaban hayatından olumsuz etkilenmekteler. Burada yaşam süren kurtlar, yaban domuzları, çakal, yaban kedisi ve tilki hayvanlar için bir tehdit de oluşturmuş. Ancak gerek av, gerekse doğa turizmi için gelen misafirler sayesinde de Kavakalanı ilgi odağı olmuş.
AMA KÖY NÜFUSU HIZLA TÜKENİYOR
Kavakalanı köyünde halen 8 hanede 30 kişi yaşıyor ve sadece 3 çocuk Işıklı İlköğretim okuluna gidiyor. TOKİ’nin yeni yaptığı Cumalar köyünün yanındaki yeni Kavakalanı’nda ise 3 hanede 7 köylü yaşamaktadır.
Hala eski Kavakalanı köyünde yaşayan 73 yaşındaki Hatice nine yalnızlıktan ve herkesin köylerini terk etmesinden şikayetçi. Damadı Çetin Altundağ tarafından bakımı yapılan Hatice nine yıkılmaya yüz tutmuş kerpiç evinde yaşıyor ve yeni yılda o da yeni mahallelerine taşınacak.
Toplam 37 kişinin kaldığı ve tamamen hayvancılıkla geçinen orta yaş üstü ve yaşlı Kavakalanlılar bir yandan azalırken diğer taraftan da eski köylerinin kapısına kilit vurmak üzereler. 2014’te tamamen yeni yerlerine taşınacaklarını belirten muhtar Mevlüt Altundağ, hayvancılığı orada sürdüreceklerini ve eski Kavakalanı’nı artık yalnızlığıyla baş başa bırakacaklarını belirtti.
BÜYÜKŞEHİR OLUNCA MAHALLELEŞECEK KÖYLER
2014 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerden sonra köylerimiz ve beldelerimiz mahalle statüsüne karışacak. Bir çok köy gibi Kavakalanı da mahalle olurken bu köyümüzün bir başka handikapı yeni bir mahalleye de taşınacak oluşu. Yüzyıllardır burada yaşayan insanların hatıraları, çocukluklarının geçtiği çam, ardıç ve meşe ağaçlarının gölgesi, dağlarının heybeti, temiz ve bol oksijen, lezzetinden tadına doyum olmayan hayvansal ürünleri ve bir çok gelenek ve değerleri belki de tarihe karışacak.



803 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası