• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038

ZİRAİ DONDAN KURTULMAKİÇİN MEYVE AĞAÇLARINI BUZ TUTTURDU

04/04/2023

ZİRAİ DONDAN KURTULMAKİÇİN MEYVE AĞAÇLARINI BUZ TUTTURDU

    İlçemizde tarım ile uğraşan bir çok çiftçi lastik yakarak zirai don olayından kurtulmaya çalıştı.

    30 Mart gecesi don olayı gerçekleşeceği haberini alan çiftçiler şeftali ve kayısı tarlalarının etrafından otomobil lastiği yakarak tarlasının üzerinde sis oluşturdu. Oluşan bu sis sayesinde çiçek açan ağaçlarının zarar görmemesini ümit den çiftçilerin bazıları amacına ulaşırken bazıları ise yine hüsrana uğradı.

    ZİRAİ DONDAN

KURTULMAK İÇİN İLGİNÇ YÖNTEM

    İlçemizde çiftçilikle uğraşan Kızılcasöğüt eşrafından Ercan Ertuğrul çiçek açan ağaçlarını ıslayarak buz tutturdu.

    Geçtiğimiz hafta cereyan eden zirai don olayından kurtulmak için ilginç bir yöntem izleyen Ercan Ertuğrul çiçek açan ağaçlarını buz tutturarak don olayının etkisini en aza indirgedi. Ertuğrul yaptığı çalışma ile çiçekleri buz tutturarak 0 derecede muhafaza etti. Ziraat Mühendisi İsmet Ekse bilimin ışığında bir çok şeyin mümkün olabileceğinin altını çizerek yapılan çalışmayı şöyle anlattı.

    “Zirai don uyarısı öğrenildikten sonra çiçek açan şeftali ağaçlarının etrafına damlama sulama sistemleri yerleştirilir. Havanın eksiye düşmesiyle birlikte sulama sistemleri çalıştırılarak bütün çiçekleri ıslanır. Islanan çiçekler havanın sıfır dereceye düşmesinin ardından buz tutmaya başlar. Buz tutan çiçekler içinde bulundukları buzun içerisinde sıfır veya -1 dereceyi muhafaza ederken buzun dışındaki ortam sıcaklığı -7’lere kadar yükselmesi önemli değildir.

    “1 gr veya 1 cm3 suyun 1°C soğuması için 1 kalori ısı açığa çıkar, fakat bitki için daha önemli olan durum 1 gr suyun donması için 80 kalorinin açığa çıkmasıdır. Eğer yaprak veya tomurcuk ince bir su filmi kaplanırsa, suyun donmasıyla ısı açığa çıkar ve bitki sıcaklığının 0°C'nin altına düşmesi engellenir. Bu su filminin olabildiğince sürekliliği sağlanmalıdır, bu sayede bitki üzerinde buz tabakaları oluşmasına ve ortam sıcaklığı donma noktasının altına düşmesine rağmen bitki sıcaklığı donma noktasının altına düşmeyecektir” prensibini kullanılarak zirai don olayından kurtulmaya çalışılır. Geçtiğimiz yıllarda da bir çok çiftçi tarafından denenen  bu yöntem ile zirai don olayının üstesinden gelmek mümkündür.” ifadelerini kullandı.

    Kızılcasöğüt’lü Ercan Ertuğrul’un meyve ağaçlarının buzları çözüldükten bir kaç gün sonra don olayından etkilenip, etkilenmedği ortaya çıkacak.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası