MİRYOKEFALON ZAFERİNİN 846.YIL DÖNÜMÜNDE "ÇİVRİL MİRYOKEFALON ZAFERİ VE TARİHİ ÖNEMİ" KONULU ÇALIŞTA
24/09/2022
MİRYOKEFALON ZAFERİNİN 846.YIL DÖNÜMÜNDE
"ÇİVRİL MİRYOKEFALON ZAFERİ VE TARİHİ ÖNEMİ"
KONULU ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ.
Çivril Belediyesi , Pamukkale Üniversitesi ve 1176 Derneği’nin ortak katkılarıyla Türk-İslam tarihi açısından önemli olan Miryokefalon Savaşı’nın 846. yıl dönümü münasebetiyle Çivril’de bir çalıştay gerçekleştirildi.
" Çivril Miryokefalon Zaferi ve Tarihi önemi" konulu çalıştayda Bizans ordusu ile Türkiye Selçukluları arasında meydana gelen ve Selçukluların zaferiyle sonuçlanan Miryokefalon Savaşı, Anadolu’nun kesin olarak Türk yurdu olmasının öneminden bahsedildi Çalıştay toplantısında savaşın yeri, gelişimi ve önemine dair önemli bilgiler verilip bundan sonra yapılacaklar dair bir yol haritası belirlendi. Çalıştayın ardından savaşın yapıldığı düşünülen Kufi Boğazı’nda bir araştırma gezisi yapan ekip, gezinin ardından sonuç ve değerlendirme yapmak üzere tekrar bir araya gelmiş olup savaşın yerinin tespiti konusunda disiplinlerarası projeler gerçekleştirilmesi gerektiği vurguladı. Çalıştayın Çivril Miryokefalon Zaferi ve Tarihi Öneminden bahseden Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural ;
"Miryokefalon Zaferi ile biz Anadolu topraklarının tapusunu almışız. Bu savaş bizim için ilçemiz için ayrı bir öneme sahiptir. Anadolu'nun her bir karış toprağında şehit kanı var. Anadolu'nun tapusunun alındığı savaşın bu topraklarda meydana gelmiş olması bizleri ayrı bir görev bekliyor. Bizler, bu memleketin kıymetini bilmeliyiz. Bu topraklar 7 bin yıldır yaşantının devam ettiği topraklardır
Bu topraklarda kazanılan Miryokefalon zaferini ve önemini tüm Çivrilli ve Denizlili, hemşehrilerimize , tüm türk İslam alemine anlatmamız, Malazgirt ve Miryokefalon zaferi ruhunu diri tutmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Toplanıya Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt başkanlığında yapılan çalıştaya, Pamukkale Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yusuf Kılıç, Prof. Dr. Hasan Kara, Doç. Dr. İbrahim Balık, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Muharrem Kesik, Dumlupınar Üniversitesinden Prof. Dr. Altay Tayfun Özcan, Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Yusuf Ayönü ile Bolu Abant Baysal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tülay Metin’in yanı sıra Mustafa Yılmaz, Münir Sayhan ile Hasan Gümüş gibi tarih araştırmacıları da katıldılar.
Haber: Naciye ŞAHAN
|
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |