EVCİL HAYVANLAR İÇİN ZORUNLU ÇİP UYGULAMASI BAŞLADI
03/11/2021
EVCİL HAYVANLAR İÇİN ZORUNLU
ÇİP UYGULAMASI BAŞLADI
Sahipli ev hayvanları için zorunlu çip uygulaması başladı. Hayvan sahipleri Tarım Hayvancılık Müdürlüğü yada özel veteriner kliniklerinde çip taktırabilecekler.
Kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması ile ilgili olarak Hayvan Bilgi Sistemi aktif hale getirildi. Sistemle birlikte sahipli köpekler 01.01.2021 tarihi itibarı ile, sahipli kedi ve gelincikler ise 01.01.2022 tarihinden itibaren kimliklendirilerek kayıt altına alınacak.
Deri altına enjekte edilecek olan çip ile bir hayvan, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait ‘Petvet Sistemi’nde kayıt altına alınacak. Çip ile hayvanın doğum tarihi, ırkı, cinsi ve geçirdiği hastalıkla birlikte yapılan aşılar sistemde görülebilecek.
Uygulama ile insanların sahiplendikleri hayvanları sokağa terk etmelerinin önüne geçilecek. Sahipli hayvanını sokağa bırakanlar tespit edilmeleri durumunda ceza ile karşı karşıya kalacak. Çiple birlikte hangi hayvanın kime ait olduğu tespit edilebilecek. Sokakta birini ısıran hayvanın aşılarının kontrol edilip, daha önce hangi hastalıkları geçirip tedavi gördüğü gibi hayati önem taşıyan bilgilere de kısa sürede ulaşılıp, buna göre bir yol haritası ve tedavi uygulanabilecek.
Sokak hayvanları belediye tarafından çiplenecek
Protokole göre belediyeler de sokak hayvanlarına çip taktırıp, onlar adına pasaportlar düzenlenmesini sağlamak zorunda. Hayvanlar kayıt altına alındığı gibi kulağına küpe takılması gerekmeyecek. Bu hayvanların tüm aşıları yapılacak ve kısırlaştırma gibi bilgiler de kayıt altına da alınacak. Haber: Ali ŞAHAN
|
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |