I. Dünya Savaşı sonrası imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması gereği, "İtilaf Devletleri kendi güvenliklerini tehdit eden bir durum ortaya çıkarsa stratejik noktaları işgal edebileceklerdi". Buradan hareketle Osmanlı Devleti toprakları işgal edilmeye başlanır.
15 Mayıs 1919 günü Yunan Ordusu İzmir'i işgale başlar. Kısa sürede Manisa, Aydın ve Uşak'ı işgal eder. Çivril'e kadar yaklaşan Yunan birlikleri 8 Ocak 1921 tarihinde Çivril'i işgal eder. Keşif amaçlı bu işgal 10 gün sürer.
516 gün sürecek Çivril'in ikinci işgali ise 1 Nisan 1921 tarihinde Cuma günü başlar. İşgal için Çivril'e Bulkaz istikametinden gelen Yunan askerlerine ilk karşı koyanlar Kuvayımilliye güçleri ve Cabar Köylüleri olmuştur.
Yunan Tümeninin ileri sürdüğü Süvari Bölüğünden 2 Yunan Süvarisi Kuru Çeşme mevkisinden Çivril'e yönelerek Gökbaşlı Damları'na gelir. Burada geçimlerini hayvancılık ile sağlayan birkaç aile kalmaktadır. Askerler hemen ilk ağıla girer ve Deveci Hacı Mehmet'i ve ardından oğulları Osman ve Hüseyin'i vururlar. Sonra diğer ağıla girerek burada da Musaların Ayşe ve torunu Osman'ı öldürürler. Diğer torunu Ahmet ise vurulup yaralanmıştır. Dışarı çıkan askerler tarladan dönen Aşçıların Osman'ı da katlederek Çivril'e doğru giderler. Tarihin bu kara gününde 6 masum insanımız şehit edilmiştir.
Bütün bu yaşananlar Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde 30 Ağustos 1922 tarihinde kazanılan büyük zafer ile son bulmuş Yunan askerleri ilçemizi terk etmiştir.
Bize bu ülkeyi kazandıran başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere tüm emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz. Işıklar içinde uyusunlar.
GÖKBAŞLI MİLLİ MÜCADELE ŞEHİTLERİ
-Oruçoğullarından Ali oğlu Deveci Hacı Mehmet (Deveci)
-Deveci Hacı Mehmet oğlu Osman (Deveci)
-Deveci Hacı Mehmet oğlu Hüseyin (Deveci)
-Musaların Ayşe (Taştekin)
-Musaların Ayşe torunu Osman (Taştekin)
-Aşcıların Osman (Aşçı)
Münir SAYHAN
Öğretmen /Araştırmacı-Yazar