• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038

DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ ÇİVRİL'DE KUTLANDI

DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ ÇİVRİL'DE KUTLANDI

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü Çivril'de de kutlandı.
Milli Parklar Afyon 5. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Şener Köksal, Mühendis Ebru Gümüş, Mühendis Halil Ernalçacı ve Orman Muhafaza Memuru Yaşar Varol, Çivril Avcı Dernekleri, STK'lar ve vatandaşların katıldığı 2 Şubat Sulak Alanlar Günü programı Işıklı Gölünün Süngüllü Mahallesi kıyısında bulunan kuş gözlem evinde düzenlendi.
Düzenlenen programda kısa bir konuşma yapan Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Şener Köksal; "1971 yılı Şubat ayında İran'ın Ramsar kentinde imzalanmış olan ve Ramsar Sözleşmesi olarak bilinen "Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi", ile dünyadaki sulak alanlar koruma altına alınmış ve bu vesile ile 2 Şubat Dünya Sulak alanlar Günü diye kutlanmaya başlanmıştır.
Bizim bulunduğumuz Afyon Bölge Müdürlüğümüz, Afyon, Eskişehir, Denizli, Kütahya ve Uşak olmak üzere 5 ilimizde bakıyor. Bu beş ilimizde toplam 8 tane sulak alanımız var. Bu sulak alanların üçü ulusal kriterde bunlardan biri de Işıklı Gökgöl'dür. Burası gerçekten Türkiye'nin önemli sulak alanlardan birisi. Su aynası çok geniş.
Sulak alanlarımız coğrafyanın akciğerleri gibi, hem biyolojik çeşitliği, flora ve fauna açısından hem de suların filtresi vazifesini de görüyor.
Sulak alanlar hem bir çok canlıya ev sahipliği yaparken hem de vatandaşların sulama ihtiyaçlarını da karşılıyor.
Sulak alanlarımız aynı zamanda göçmen kuşlarının barına bilecekleri alanlar. Buralar olmazsa kuşlar beslenme, konaklama ihtiyacını karşılayamadığı için ya bu alanı terk ediyor ya da göç edemeden yolda telef oluyorlar. Dünyada önemli 5 tane göç yolu var bunun ikisi hatta kenardan geçen yolla birlikte iki buçuğu bizim ülkemizden geçiyor. Işıklı Gökgöl, Afyon da Acıgöl, Eber ve Akşehir Gölleri bu kod üzerinde çok önemli göllerden. Denizli'nin rakımının düşük olmasından dolayı da Işıklı Gökgöl kuşların tercih ettiği göllerden. Çünkü birçok göl suları donmuşken Işıklı Gökgöl çok nadir ve kısa süreli buz tutuyor. Suyun buz tutmaması ve sıcak olması da kuşların tercih sebeplerinden bir tanesi.”
Sezon dışı kaçak avcılığa da değinen Şener; avcılık eğitimlerinde ahlaki değerlerden bahsedilse de yaş aralığı daha yüksek olan avsıların daha duyarlı olduğunu belirterek, "Gençlerde hiç bir zaman ölmeyecek algısı var. Belirli bir yaştan sonra öldürmekten daha çok bir spor niteliğinde avcılık yapıyor. Eğer kişinin iki kotası varsa bu iki kotanın üzerine çıkmıyor ama gençler kaç tane görürse öldürmeyi bir gurur kaynağı olarak görüyor. Biz kurum olarak av koruma kontrollerini elimizden geldiğince yapıyoruz ama bu koruma tek başına bir kurumun yapabileceği yada jandarma, polisin yapabileceği bir şey değil. Özellikle bu yörede yaşayan insanın bu sorumluluğu, bilinci içerisine almadığı sürece, polis gelsin yakalasın demekle olmuyor. Herkesin vicdanına bir polis oturtamazsınız. Bu gölden en çok yararlanan bu civar köyler ama buraya en çok zararı kim veriyor yada kim vesile oluyor? Dışarıdan gelen hiç kimse bu göle ne sandal bulabilir ne girebilir. Yani buranın sahi buranın yerli halkının gölüne sahip çıkması gerekiyor. Tüm avcıların da elini vicdanına koyarak avlanası gerekiyor. Bu sulak alan hepimizin alanı. Herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Hepinizin 2 Şubat Sulak Alanlar Gününüzü kutluyorum." Dedi.
Sorularını dile getiren Çivrilli avcılar dışarıdan gelen kaçak avcılardan muzdarip olduklarını belirterek Milli Parklar Şefliği açılmasını talep ettiler.
Kuş gözlem evinden dürbünlerle kuşları izleyen katılımcılar son olarak hatıra fotoğrafı çektirdiler. HABER: ORAL SARI


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası