CHP KADIN KOLLARINDAN ANLAMLI ETKİNLİK
CHP KADIN KOLLARINDAN
ANLAMLI ETKİNLİK
5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme hakkının verilmesinin 84. yıl dönümünde Çivril Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kadın kolları bir etkinlik düzenledi.
Parti binasında slayt eşliğinde Atatürk'ün bundan 84 yıl önce Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınması anlatıldığı etkinlik öncesi Atatürk Anıtına çelenk konuldu. Ellerinde pankartlarla parti binasından Cumhuriyet Meydanına kadar yürüyen kadınlara CHP Çivril Belediye Başkan Adayı Ecz. Ömer Köseoğlu, ilçe başkanı Uğur Bayram ve partililer eşlik etti. Atatürk anıtına konulan çelenk töreninin ardından İlçe Başkanı Uğur Bayram'ın yönetiminde saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
CHP'li belediye meclis üyesi Nuran Şafak günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Yaptığı konuşmasında Şafak şunları kaydetti;
"Bugün 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 84. yılı. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biridir.
29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle reform süreci de büyük bir ivme kazanmıştır. Laikleşme yolunda atılan her adım aynı zamanda kadınlarımızı da karanlıktan aydınlığa yavaş yavaş taşımıştır.
Atatürk'ün Türk toplumunu, özellikle de kadınları yüceltme ve ileriye götürme çabaları doğrultusunda; 1924 yılında Tevhid-i Tedrisat kanununun kabul edilmesiyle eğitim tek sistem altında toplanmış kadınlarla erkeklere eğitimde eşit olanaklar sunmuştur. 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanun ile kadınların yasal statüsü değişmiş, hem de aile içinde bir birey olarak eşit haklar tanınmıştır. 1934'te anayasa ve seçim kanunda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin yolu açıldı. Atatürk, bir kez daha dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Seçim kanununda yapılan değişiklik ile bundan 84 yıl önce kadınlar demokratik haklarına pek çok gelişmiş ülkeden önce sahip oldu.
Fransa 1944 yılında; Türkiye'den 11 yıl sonra,
İtalya 1945 yılında; Türkiye'den 12 yıl sonra,
Yunanistan 1960 yılında; Türkiye'den 26 yıl sonra,
İsviçre 1971 yılında; Türkiye'den 37 yıl sonra seçme ve seçilme haklarına sahip olmuştur.
Bu gün geldiğimiz noktaya baktığımızda değerli arkadaşlar Atatürk'ün 84 yıl önce vermiş olduğu bu hakları yanlış politikalar, kadın 4 çocuk doğursun, onunla ilgilensin düşüncelerinden dolayı bu haklarımızı yeterince kullanamadık. TBMM'de 600 milletvekilinin 104'ü kadın, Çivril Belediye Meclisinde 25 kişiden 5'i kadın. Bu oranları %50, %50 yapıncaya kadar mücadele edelim arkadaşlar.
Türk kadını kurtuluş savaşında erkeği ile birlikte cepheden cepheye koşmuşsa, fabrikada zor şartlarda çalışıyorsa, tarlada yağmurda, çamurda çalışıyorsa neden mecliste ülkesinin kaderinin belirlenmesinde söz sahibi olmasın. Kadın daha fazla milletvekili, daha fazla meclis üyesi, daha fazla muhtar olmalı.
Siyaset arenasında kadın olmalı.
Kadın olmadan demokrasi olmaz.”
HABER: ORAL SARI
|
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |