• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038

TEMİZ DENİZLERE KAVUŞMAK İÇİN, KIYILARA GELİN!

TEMİZ DENİZLERE KAVUŞMAK İÇİN, KIYILARA GELİN!

Hollanda merkezli Dünya Balık Göçü Vakfı, nehirler üzerinde balık geçitlerine olanak vermeyecek şekilde baraj yapımı, akarsular üzerinde su setleri kurulması, denizlerde atık ve kirlilik gibi nedenlerden dolayı tehlike altında olan göç eden balıklar için mücadele veriyor. Dünya Balık Göçü Vakfı tarafından 2 yılda bir kutlanmakta olan Dünya Balık Göçü Günü'nde TURMEPA Gönüllüleri de harekete geçiyor. /TURMEPA'nın aracı olduğu bu farkındalık çalışmasına Denizli Özel PEV Okulları Sosyal Farkındalık Kulübü öncülük etti. Denizli – Işıklı Gölü'nde Yosun Balığı, Aphanius anatoliae'nin doğal göçüne izin vermek için 'atıklarımızı su kaynaklarımızdan uzak tutalım' çağrısında bulunuyor. Bu çağrıyı, bulundukları alanda yaptıkları kıyı temizleme etkinlikleri ile duyuran TURMEPA Gönüllüleri, bugüne kadar kıyılardan topladıkları ortalama atık verilerini de paylaşıyorlar: “Her sene, ortalama 1700 gönüllü olarak 10.000 kg atığı, Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz kıyılarından, plastik, metal, kağıt, cam ve sigara izmariti olarak ayrıştırılmış şekilde topluyor, deniz suyundan uzaklaştırıyor ve geri dönüşüme atık arıtmaya kazandırıyoruz.” TURMEPA Gönüllüleri, PEV Okulları gönüllü katılımı ve Çivril Belediyesi desteğiyle kıyılara uzanacak.
Çivril Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Kaygısız, meclis üyesi Özkan Avcı ve PEV Okulları gönüllüleri Işıklı gölü etrafında çöp toplayarak gölümüzü ve doğayı temiz tutalım çağrısı yaptılar.
Denizli Gönüllüleri Denizli kıyılarında Yosun Balığı için ne diyorlar?
Yaşam alanları, İç Anadolu'nun batısı, Akdeniz Bölgesi'nin kuzeyi, Ege Bölgesi'nin doğusunda kalan alandır. Yaşam alanı olan Işıklı Gölü, Ege Denizi'ne dökülen Büyük Menderes Nehri'ni besleyen kaynakların üzerinde, Akdağ'ın güneyinde Çivril Ovası'nda yer alır. Işıklı Gölü, eskiden doğal bir göl iken 1968 yılında baraj gölüne dönüştürülmüştür. Şimdi Çivril Ovası'nın sulanması için kullanılmaktadır. Derinliği yaklaşık 7 metre civarındadır.
Özellikle göller yöresinde diğer Aphanius türlerine çok yakın bir alanda görülebilir. Akarsuların kaynak kesimlerinde özellikle otluk bölgelerde, durgun göllerin kıyı kesimlerinde yaşarlar. Üreme yine bu alanlarda gerçekleşir. Göllerde sürüler halinde dolaşırlar. Kış dönemi hariç havaların ısınması ile birlikte üreme başlar, sonbahara kadar devam eder. Tatlı su gölü olan Işıklı'nın çevre kirliliğini, bilinçsiz avlanma, evsel atıklar, yanlış balıklandırma ve aşırı sulama gibi sebepler oluşturmaktadır. Endemik tür olan aphanius anatoliae/ Yosun Balığı Işıklı Gölü'nde ürer. Göl üzerindeki kirlilik bu endemik türün üremesini engeller.
TURMEPA Gönüllüleri, balıkçılarla yaptıkları söyleşilerde şu sonuçlara ulaştılar: Balıkçılara göre, atıklarla hızla kirlenen deniz ekosistemi artık kendini yenileyemiyor. Hava ve deniz suyu sıcaklığındaki değişimin de balıkların göç yolları ve mevsimsel hareketlerini etkilediği düşünülüyor. Balıklara nesillerinin devamı için en az bir defa üreme şansı verilmeli. Deniz ve su kaynakları koruma alanları belirlenmeli. Stokları azalan, nesli tehlikede olan türleri korumak için Ege ve Akdeniz'in yanı sıra Marmara Denizi'nde ve Karadeniz'de yeni koruma alanları ilan edilmeli.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve TURMEPA Gönüllü Danışmanı Prof. Dr. Gülşen Altuğ şu açıklamayı yapıyor: Doğanın olağan koşullarında insan eliyle yapılan her olumsuz değişikliğin bedelini, yine insanoğlu ödüyor. Ekosistem sağlığını kendi sağlığımızdan üstün tutacak bir akıl geliştirmek, bilinçli çocuklar ve gençlerle mümkün olacak. Denizleri korumak, sevmek göç yolundaki balıkların ahengini ve varlığını korumak hepsi bir bütün. Bugünü bu farkındalığı oluşturmak için bir fırsat görüyor, denizlerine sahip çıkan bir toplumun şöleni havasında "kirliliğe dur” görev kabul ediyoruz.
Temiz Denizlere Kavuşmak için, Kıyılara Gelin!
HABER: ORAL SARI


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası