• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038

KOTA NEDEN ARTIRILDI ?

KOTA NEDEN ARTIRILDI ?

Türkiye gündemini uzun zamandır meşgul eden şeker fabrikalarının özelleştirilmesine olan tepkiler dinmezken şeker pancarıyla ilgili ilginç bir olay yaşandı. Şeker pancarında en önemli sorunlardan birisi olan ve yıllardır bir türlü çözülemeyen kota sorunu geride bıraktığımız hafta içerisinde garip bir şekilde sessiz sedasız kotanın artırılmasıyla bir nebzede olsa çözüldü. Çiftçinin akılını karıştıran olay ise fabrikalar satılıyor neden kota artırılıyor sorusuna cevap bulamamak oluyor.
Şeker pancarı kotasının artırılması ve pancar ekmek isteyen çiftçilere istedikleri kadar kota verilmesi tarımla iç içe olan Çivril'de de geniş yankı bulurken şeker fabrikalarının özelleştirildiği şu günlerde pancar üreticisinin tepkilerini azaltmak için üreticiye bir parmak bal sürmek olarak nitelendiriliyor.
Kota artırımı, pancar üretimi yapmak isteyen Çivrilli çiftçiler arasında sevinçle karşılanırken çok sayıda çiftçi tarlalarına başka mahsul ektiğinden dolayı bu fırsattan yararlanamadı. Diğer bir taraftan pancar ekiminin yaklaşık bir ay önce yapılması ve ekim zamanının geçmesi çiftçilerin akıllarında soru işareti bırakan ayrı bir husus oldu.
Son yıllarda ayçiçeği üretiminde verimin düşmesi ve masrafların çok artması Çivrilli çiftçileri farklı ürün alternatiflerine yöneltirken çiftçiler kotanın neden daha erken verilmediği konusunda yetkililere serzenişte bulundular. Pancarların yaklaşık bir ay önce ekildiğini hatırlatan çiftçiler “Kota verilmesi çiftçiler açısından çok iyi oldu. Ama yorgun ve verimsizleşen tarlalarımıza ayçiçeği yerine mısır ekmiştik. Kotanın verileceğini bilseydik bu kadar fazla mısır ekmez onun yerine pancar ekerdik. Kotası olan arkadaşlar pancarlarını yaklaşık bir ay kadar önce ektiler. Bugün ektikleri pancarların tamamı çıkarak sırayı düzdü. Şimdi ekilen pancarı çıkmama riski de var. Umarız şimdi ekilen pancarlar da çıkar ve çiftçi her zaman emeğinin karşılığını alır.”dediler.
Tarlaları boş olan ve verilen kota fırsatını değerlendiren çiftçiler ise kota verilmesinden oldukça memnun olduklarını ifade ettiler. Kota verilmesinin ardından hızlı bir şekilde yasal işlemleri yapan ve ekim yapacakları tarlalarını hazırlayan çiftçiler “Tarlalarımıza ayçiçeği veya mısır ekecektik o yüzden bekliyorduk. Ama kota verildiğini öğrenince acele bir şekilde yazıldık ve pancar ektik. Ekim zamanı biraz geç kaldı ama umarız pancarlarımız çıkar. Tarlalarımız ayçiçeği ekmekten yorulduğu için farklı ürün tarlaya iyi geliyor. Alınan bu kararı da çok olumlu buluyoruz.”dediler.
MİBZERLER NEDEN SATILDI?
Çivril Pancar Dairesi bünyesinde bulunan pancar ekim mibzerlerinin satılmasına olan tepkiler her geçen gün artıyor. Ekim kotasının artırılmasıyla pancar ekimine yönelen Çivrilli çiftçiler mibzer bulamayınca ücret karşılığı pancarlarını ektirmek zorunda kaldılar. Önceden pancar dairsinden bu mibzerleri ücretsiz alarak ekim yaptıklarını belirten çiftçiler “Bu yapılanı asla kabul etmiyoruz. Gazetenizden öğrendiğimize göre 56 tane mibzer yaklaşık 2 Bin liradan satılmış. Yani yaklaşık 120 Bin lira. Koskoca Devletin 120 Bin Lira'sı yok mu da durup duran mibzerleri satıyor. Bugün oradan mibzer alan vatandaşa biz parayla pancar ektiriyoruz. Bu uygulama tamamen çiftçiye yapılan bir ayıptır. Yıllardır bu mibzerlerle ücretsiz ektiğimiz pancarı bugün para vererek ektiriyoruz. Tamam bu mibzerler eskiydi ama iş görüyordu. Şimdi gidip bir sıfır alalım desek 10 Bin'den başlar en aşağı. Daha fabrika satılmadı pancar ekimi durdurulmadı kalktılar mibzerleri sattılar.”diyerek tepkilerini dile getirdiler.

NBŞ'DE İŞLER KARIŞTI
Türkiye, şeker fabrikalarının satılmasının gündeme gelmesinin ardından konuyla ilgili sürekli çelişkili olaylara şahit oluyor.
Çok sayıda vatandaşın fabrikaların satılmasının gündeme gelmesi sonucu duyduğu yeni bir kelime olan NBŞ yani nişasta bazlı şeker bu günlerde yine revaçta. Şeker konusunda sürekli birbiriyle çelişkili uygulamalara imza atan hükümet yetkilileri NBŞ kotasını bir yandan %10'dan %5'e düşürürken, bir yandan da NBŞ ithalatının önünü açtı. Esas büyük çelişki ise NBŞ ithalatına sıfır gümrük vergi tarifesi oldu. Resmi Gazetede yayımlanan kararla Bosna-Hersek menşeli tarım ürünleri için sıfır gümrük ile tarife kontenjanı açıldı. Tarife kontenjanı açılan tarım ürünlerinin içinde nişasta bazlı şeker de yer alırken buna göre Türkiye 2018'de Bosna Hersek'ten sıfır gümrükle 20 bin ton nişasta bazlı şeker ithal edecek.K:Genç Çivril Gazetesi


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası