TÜRK POLİSİ 173 YAŞINDA
TÜRK POLİSİ 173 YAŞINDA
Türk Polis Teşkilatı'nın 173. kuruluş yıldönümü nedeniyle ilk tören Çivril Cumhuriyet Meydanında düzenlendi. Törene Çivril İlçe Emniyet Müdürü Osman Kutlu Balak, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Ahmet Kemal Balcı, daire müdürleri, belediye başkan yardımcısı Salim Altuntaşoğlu, siyasi partiler, STK temsilcileri ve ilçede görev yapan polisler katıldı.
Emniyet Müdürü Osman Kutlu Balak Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Cumhuriyet Meydanındaki Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla sona erdi.
Cumhuriyet Meydanındaki Çelenk koyma töreninin ardından Şehit Polislerin mezarları ziyaret edildi. Çivril Kaymakamı Armağan Önal'ın da katıldığı programda önce Kızılcasöğüt mezarlığında Şehit Polis Memuru Sadık Kantekin ve ardından Çivril Belediye Mezarlığında Şehit Komiser Kudret Çalık'ın mezarları ziyaret edildi. İlçe müftüsünün okuduğu duaların ardından şehitlerin mezarlarına karanfiller konuldu.
Polis haftası kutlamaları Yeni camide okunan Yasin ve Mevlidin ardından lokma hayrı ile sona erdi.
POLİS TEŞKİLATİNİN KURULUŞU
Yeniçeri Ocağının kaldırılmasından sonra gerek Osmanlı başkentinde ve gerekse illerde iç güvenlik hizmetlerinin eskisiyle kıyaslanmıyacak ölçüde gelişmesine rağmen güvenlik hizmetlerinin birçok makam ve kişilere bağlı olarak yürütülmesi uygulaması sürmüştür. Örgütlenme açısından ve uygulamadaki bu karışıklığı ortadan kaldırmak amacıyla 10 Nisan 1845'de (12 REBİ - ÜL EVVEL 1261) İstanbul'da "POLİS" adıyla bir teşkilat kurulmuş, yeni kurulan polis teşkilatının görevleri yine aynı tarihte yayınlanan Polis Nizamnamesinde belirtilmiş ve bu durum yabancı elçiliklere de bir yazıyla duyurulmuştur.
Bugüne değin kaynağının ne olduğu bilinmeyen 1845 tarihli Polis Nizamnamesinin kaynağının 12 Messidor an VII (1 Temmuz 1800) tarihli "PARİS EMNİYET MÜDÜRÜNÜN GÖREVLERİNİ DÜZENLEYEN KARARNAME" adlı metin temel alınarak hazırlandığı belirtilmiştir.
Yapılan araştırma ve incelemeleri gerçekten de 1845 tarihli Polis Nizamnamesi'nin kendisinden yarım yüzyıl kadar önce çıkarılan "Paris Emniyet Müdürü'nün Görevlerini Düzenleyen Kararname" ile madde madde karşılaştırılması sonucunda kaynağının bu metin olduğunu ortaya koymaktadır.
“Polis" adıyla ilk kez kurulan teşkilata ve yabancı elçiliklere de duyurulan 17 maddelik Polis Nizamnamesi ile getirilen yeniliklere rağmen karışıklıklar tümüyle ortadan kaldırılamamış, Başkentte polis hizmeti Yeniçeri Ağası yerine geçen Serasker, İhtisap Ağası ve Polis adını taşıyan bir teşkilat tarafından yürütülmeye başlanmıştır. Taşrada polis hizmeti ise, sipahiler ve İstanbul'da olduğu gibi memleketin birçok illerinde kurulan Asakir-i Mansure Alaylarına verilmiştir.
1846 yılında yayımlanan bir genelge ile polis hizmetlerinin serasker tarafından yönetilmesinin askerlerin asıl görevlerini aksattığı belirtilerek yalnızca polis hizmetlerini yürütmek üzere ve seraskerlikten bağımsız olarak "Zaptiye Müdürlüğü, Zaptiye Müdür Yardımcılığı" ve polisle ilgili yasaları hazırlamak için, "Zaptiye Meclisi" kurulmuştur. Kısa bir süre sonra da bu meclis kaldırılmış ve yerine "Divan-ı Zaptiye" ve "Meclis-i Tahkik" kurulmuştur. Böylece hem İstanbul hem de illerin güvenlik işleri Zaptiye Müşiriyetince yürütülmüş ve bu makam, teftiş memurlarıyla ikinci defa olarak 1867 de kurulmaya girişilen polis teşkilatının bağlı olduğu tek yer olmuştur. Bu Tevhidi Zabıta Dönemi 1879 yılına kadar devam etmiştir. Bu yılda Zaptiye Müşiriyeti kaldırılmış ve yerine görevi sadece polis işlerini kapsayan Zaptiye Nezareti kurulmuş, Polis ve Jandarma bir daha birleşmemek üzere ayrılmışlardır.
Kaynak: Eminiyet Genel Müdürlüğü Resmi Sitesi www. egm. gov.tr
Haber: Oral SARI
|
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |