• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038

CHP'DEN DEV PAZARYERİ PROJESİ

CHP'DEN DEV PAZARYERİ PROJESİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çivril İlçe Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Semih Dere yeni pazaryeri ile ilgili geliştirdiği proje hakkında Genç Çivril Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu. Geliştirdiği proje ile Çivril'e dünya standartlarında bir pazaryeri kazandırmayı hedefleyen CHP'li Dere pazaryerinin bulunduğu alanı da yaklaşık 3 katına çıkarmayı hedefliyor. Çivril'e yakışır bir projeyle kamuoyunun karşısına çıkmaya hazırlanan CHP, başta pazaryeri esnafları olmak üzere tüm Çivril Halkıyla da proje üzerinde istişare yapmayı planlıyor. Çivril Belediyesi tarafından planlanan pazaryerinin çatısının değiştirilmesine de tepki gösteren Dere kendi projesiyle Çivril'in uzun vadeli pazaryeri problemini çözmeyi amaçlıyor.
Çivril'e dünya standartlarında bir pazaryeri kazandırmak için gerekli teknik bilgi ve donanıma sahip olan Dere CHP'nin önümüzde ki seçim dönemi yapacağı ve halka tanıtacağı birçok projeye de imza atacak. Çivril gündeminde önemli yankıları olacak ve uzun süre tartışılacak olan projeyi anlatan Dere hazırladığı bu projeyi gerekirse Çivril Belediyesi ile paylaşmaktan çekinmediğini de cesur bir şekilde ifade ediyor.
“18 000 METREKAREYE KADAR ÇIKARABİLİRİZ”
Kapalı pazaryeri ve sokak aralarına yayınan esnafın toplam kapladığı alanın 22 bin metre kareyi bulduğunu belirten Dere tüm esnafları tek çatı altında toplayabilecek bir proje yapmaktansa 6 bin 200 metre kare alana sahip mevcut pazar yerinin 2-3 trilyon gibi büyük bir rakama sadece çatısını değiştirmenin hiç bir anlam ifade etmeyeceğinin altını çizdi. Dere aynı zamanda hazırladıkları proje ile 6 bin 200 metrekare alana sahip olan mevcut pazaryerini bodrum kata yapılacak olan otopark hariç toplamda 18 bin metrekareye kadar yükseltilebileceğini ifade etti.
Sadece Perşembe günleri değil haftanın her günü işlevliğini koruyacak kullanım alanlarına sahip bir proje tasarladıklarını ifade eden Dere; “Çivril'de pazaryeri olarak sokaklarda dahil 22 bin metrekarelik bir alan kullanılırken mevcut 6000 metrekarelik alanı açıp üstünü tekrardan örtmenin hiçbir faydası yok. Sonuçta orada bir örtü var ve işlevini koruyor. Bizim düşüncemiz orayı sadece Perşembe günü kullanılan bir alan olmaktan çıkartmak. Şu anda o bölgede 6200 metrekare olan alanı yaptığımız çalışmalar neticesinde 18000 metrekareye kadar çıkarabileceğimizi hesaplıyoruz. Tabi ilk önce pazaryeri esnafıyla bu konu konuşulacak. Bunun için esnaflarımızdan randevu istedik. Esnaflarımızın bütün ihtiyaçlarını duymak, ilave edilebilecek çıkarılabilecek yerlere bakmak ve en sonunda projeyi oluşturmak istiyoruz. Ama biz 3 sene sonra ihtiyacı karşılamayacak bir proje yapmak istemiyoruz. 40-50 yıl kullanılabilecek bir pazaryeri olsun istiyoruz. Örneğin pazaryerinin altını otopark yapmak istiyoruz. İlerleyen yıllarda elektrik araçlara geçilecek. Bu araçların dolum istasyonları olacak. Çivril bunu düşünüyor mu? Sadece oranın çatısını değiştirmek her zaman yapılabilecek bir şey. Önemli olan ihtiyaca yönelik bir proje hazırlayabilmek.
Pazaryeri şehir dışında bir yerde değil. Çivril'in ortasında, merkezinde bir yerde. Dolayısıyla sadece Perşembe günleri kullanılmasını da doğru ve verimli bulmuyoruz. Başka günlerde de sosyal hayatın içine dahil olsun istiyoruz.
Bu kadar yüksek maliyetli projelerin hiçbir amaca yönelik olmamasını doğru bulmuyoruz. Üstünü açıp tekrar örtmenin hiçbir anlamı yok. Biz katlı bir proje düşünüyoruz. Bodrum, Zemin kat ve birinci kat olarak projemizin taslağını hazırladık. Öncelikle pazaryeri esnafıyla konuşulacak sonra parti içinde ve Çivril Halkıyla istişare edildikten sonra istekler doğrultusunda proje netleşir. Şu an yapılan projeler gibi değil. Örneğin şu an Çarşı içinde olan parkları yapıldıkça görüyoruz. Proje bu deniliyor ama yapıldıkça eleştirilecek birçok yanı çıkıyor. Bu yüzden Çivril enerjisini boşu boşuna tüketiyor.
Yaptığımız Pazaryeri projesi ile ilgili birçok proje inceleniyor. Avrupa'da ve Türkiye'de yeni yapılan pazaryerleri inceleniyor. Hepsin iyi taraflarına ve kötü taraflarına bakıyoruz ona göre rafineri bir şey ortaya çıksın diye. Biz buraya 18 tane direk diktik üstünü kapattık gibi bir şey olmasın istiyoruz. Aynı şekilde estetik olarak da bazı değerler taşımalı. Çünkü bu tip yapılar şehrin mimarisini genel olarak etkiler. Siz pazaryerine hayvan pazarına yaptığınız gibi bir çatı yaparsanız karşısındaki vatandaş evini yaparken çok fazla özenmez. Ama düzgün ve güzel bir yapı yapıldığında insanlarda yaptıkları yapılara özen gösterir. Örneğin Denizli Belediyesinin Kültür Sarayı gibi bir yapı yapıldığında o zaman karşısındaki adam bir bina inşa ederken kendini iki kere düşünmek zorunda hisseder. Buda yayılmayla bütün şehrin çehresini etkiler. Böyle olunca insanlar şehri normalleştiremez. Bu şekilde yıkık kaldırımları çamur içinde ki yollarda yürümeyi normalleştiremez.” Kaynak: Genç Çivril Gazetesi


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası