ÇİVRİLLİ KADINLAR AKILLI KÖYDE
ÇİVRİLLİ KADINLAR AKILLI KÖYDE
Çivril ilçe merkezi ve bazı mahallelerde ikamet eden kadınlar Nisan Karaca koordinatörlüğünde Çivril Belediyesinin katkılarıyla Aydın Karacasu'ya gittiler. 2 Aralık Cumartesi günü sabah saat 06.30 da Çivril'den hareketle başlayan gezi de ilçemiz kadınları pek çok yer gezdi. Öncelikle Karacasu'ya varan kadınları burada Karacasu Kadın Girişimci Kooperatif Başkanı Güllü Büyükgümüş ve Karacasu Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Fatma Hanım karşıladı.
Öncelikli olarak Ender Ayakdaş'a ait istiridye mantarı üretimi yapan tesisleri gezen bayanlar mantar yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiler aldı. Mantar üretim işinin hem karlı olması hem de yaklaşık 100 metrekare gibi büyük olmayan bir alanda mantar üretimi yapılabilmesi Çivrilli kadınların oldukça ilgisini çekti. Üretim yapılan tesisleri gezen ve üreticilerle istiridye mantarı hakkında konuşan kadınlarımızdan bir kısmı Çivril'de bu işi yapma kararı aldı. Hatta grupta bulunan iki kadın Çivril'e mantar üretim tesisi kurma amaçlı döner dönmez çalışmalara başladı.
Karacasu yerel basınına kısa bir açıklama yapan Nisan Karaca; “Zaman zaman yaptığımız bu gezilerimizin amacı çiftçi ve girişimci kadınlarımızın başka illerde veya ilçelerde yapılan ve Çivril'de de uygulanabilecek olan işleri görmeleridir. Başka il ve ilçelere baktığımızda memleketlerinde hangi ürün çok yetişiyorsa ona yönelik işletmeler bulunuyor. Buralarda ağırlıklı olarak bayanlar çalışıyor ve küçümsenemeyecek şekilde aile bütçesine katkıda bulunuyorlar. Bizler de bu gezilerimizle kadınlarımızın hayata atılmasını, ekonomi ve sosyal hayatta girişimde bulunmalarını istiyoruz. Tarıma dayalı eğitim ve bilgilendirme gezilerimiz devam edecektir. Bu gezimizde bize destek olan Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı'ya, Güllü Büyükgümüş'e ,Çivril Belediyesi ve Çivril Ziraat Odası Başkanımıza sizlerin aracılığı ile teşekkür ediyoruz “dedi.
Mantar üretim tesisinin gezilmesinin ardından bayanlar Karacasu'nun tarihi binalarında yapımı devam eden ata mesleği çömlekçilik zanaatkarlarından Hüseyin Kocabıyık'tan çömlek yapımı ile ilgili bilgiler aldı.
Kocabıyık bir taraftan elindeki çamuru testiye dönüştürerek bayanlara görsel ziyafet çekerken diğer yandan da ülkemizde çömlekçiliğin geldiği noktaları anlattı.
Kocabıyık başta Suudi Arabistan olmak üzere pek çok ülkeye ihracat yaptıklarını anlatırken akıllara ilçemiz İğdir Mahallesinde yok olmakta olan çömlekçilik zanaatı geldi. Yurt içi ve yurt dışına yapılan satışları anlatan işletme sahibi yaptığı işten olan memnuniyetini kadınlara aktardı.
Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Karacasu tarihi çömlekçiler çarşısı gezisinin ardından kafile Vodofone Akıllı Köy'e gitmek üzere koçarlı ilçesine doğru yola koyuldu.
Aydın ili Koçarlı ilçesinde bulunan Vodafone Akıllı Köy olarak bilinen Kasaplar mahallesine giden Çivrilli bayanlar burada yönetim kurulu üyeleri ve mühendisler tarafından çok sıcak bir şekilde karşılandı.
İlk olarak Tabit Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Yıldırım'dan slaytlar eşliğinde kısa bir bilgilendirme semineri alan bayanlar daha sonrasında akıllı köyde bulunan tarımsal ve hayvancılık üzerine yapılan üretim tesislerini gezerek köyde çalışan teknik ekipten bilgiler aldılar.
Köyün en önemli özelliği olan ekonomide kadınların söz sahibi olması Çivrilli kadınların oldukça ilgisini çekti. Geleneksel tarım yöntemleriyle ileri teknolojiyi bir araya getiren yeni nesil bir kırsal yaşam modelini bir araya getirmeyi başaran akıllı köy projesi, köyde bulunan vatandaşlara özellikle kadınlara maddi manevi büyük destek sağlıyor. Köyde bulunan teknik ekiple ortak hareket ettiklerini anlatan Kasaplar Mahallesindeki kadınlar, Çivrilli kadınlara ekonomik kazançlarını anlattı. Çivril'de bu tarz projelerin olmasını ve kadınların tarımsal ekonomide daha önde olmasını isteyen Çivrilli kadınlar konuyla ilgili gerekli yerlere başvuracaklarını açıkladı. Ayrıca kadınlar geleneksel yöntemlerin yanında ellerinden geldiği kadar modern yöntemleri de uygulayarak daha fazla kazanç elde etmek istediklerini söyledi.
Akıllı köyde Çivril'e zeytin ağacı hediye edildi. Üç tane ağacı Çivril'e hediye eden yetkililer ağaç-ların gelişimini internet üzerinden takip edilebileceğini belirtti. Bir çok devlet büyüğünün adını taşıyan ağaçların arasında Çivril Belediye Başkanı Dr. Gürcan Güven, Çivril Ziraat Odası adına Çivrilli Ziraatçı Kadın Girişimciler ve Nisan Karaca'ya ait zeytin ağaçları yerini aldı.
Haber: Oral SARI
|
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |